One step. One day at a time. 365 days. For Peace.
365 DAYS FOR PEACE

Dag 154 - Intervju för fred

1/2/2015

 
Picture
Foto: Copyright Mats Engman
Dags för en intervju igen! Den här gången landar vi på Amnesty och hos deras aktivistsamordnare, Mats Engman.

Amnesty International är en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Arbetet utgår från noggranna utredningar om brott mot dessa rättigheter och internationella konventioner som reglerar rättigheterna. Organisationen står fri från regeringar, politiska ideologier, ekonomiska intressen och religioner.

Över till Mats!

Vem är du?


Jag heter Mats Engman och arbetar sedan 1997 med aktivism och med kampanjer på Amnesty Internationals kontor i Stockholm. Kommer ursprungligen från Umeå, men börjar efter 18 år motvilligt acceptera bilden av mig som Stockholmare. 

Varför valde du att arbeta som aktivistsamordnare?

Jag engagerade mig i Amnesty som medlem i början av 90-talet, först i lokala grupper i Umeå, som distriktsombud för Västerbotten, och med en del uppdrag på nationell nivå. I januari 1997 sökte jag en tjänst som kontaktperson för Amnestys grupper och distrikt, och på den vägen är det. Jag fick ett fantastiskt intressant jobb, och har aldrig kommit mig för att byta.

Vad anser du är den största boven till krig i världen?

De flesta moderna krig har sin utgångspunkt i:

* etnisk, nationell eller religiös intolerans eller diskriminering
* mindre (ofta nationella) konflikter som eskalerat till följd av grova övergrepp
* konflikter orsakade av illegitima regimer i syfte att vidmakthålla eller utöka sin makt

I alla tre fallen är det brist på respekt för mänskliga rättigheter som orsakat konflikterna, och det är också respekt för mänskliga rättigheter som måste vara ledordet när situationen ska normaliseras - när utveckligen ska vändas från krig till fred.

Vad innebär ordet fred för dig?

Att människor lever i trygghet, att människor och folk respekterar varandra och att det finns en fungerande rättsstat. Att ett land befinner sig i fred är ju inte detsamma som att alla människor befinner sig i en fredlig tillvaro - tyvärr.

Vilken är den i särklass viktigaste fredsfrågan enligt dig?

Återigen, respekt för mänskliga rättigheter. Om vi ständigt utkämpade små strider varje gång stater tog sig rätten att kränka sin befolkning - i stort eller smått - så skulle vi i allt väsentligt slippa se stora strider utkämpas med vapenmakt. Krav på mänskliga rättigheter måste få kosta - både ekonomiskt och i form av försämrade diplomatiska relationer. Idag tolererar merparten av världens länder mycket grova övergrepp så länge man har värdefulla relationer med förövarna.

Om du var president för hela världen i en dag, vad skulle du göra?

Ojojoj, det blir en hektisk dag. Det vore trevligt att tömma världens fängelser på samvetsfångar och därefter fylla dem med krigsförbrytare och torterare istället. Att införa hållbara internationella regelverk för vapenhandel, där respekt för mänskliga rättigheter sates i centrum, vore också en god åtgärd. Framåt kvällskvisten byter jag nog ut ett antal statschefer också, om jag hinner... Ska man vara lite mindre drömsk så finns det många lite mindre dramatiska åtgärder som skulle få mycket positiva konsekvenser, till exempel satsningar på att alla barn - både pojkar och flickor - får tillgång till kostnadsfri utbildning. Där startar vägen ur fattigdom - en väg som dessutom ofta leder bort från väpnade konflikter. 

Vilka konkreta tips vill du ge någon som vill engagera sig mer?

Det är värt ansträngningen att engagera sig i en organisation som arbetar med just din hjärtefråga. Oavsett om man intresserar sig mest för politik, miljö, jämställdhet, antirasism, mänskliga rättigheter eller något annat, så finns det organisationer som gör ett stort och viktigt arbete. Dessutom är det inspirerande att känna att man kan påverka världen. Det går - tro inget annat.

Ett stort tack till Mats för tid och engagemang och till Amnesty för att ni finns!
Över 3 miljoner människor runt hela världen stödjer Amnesty. Den svenska sektionen av Amnesty bildades 1964 och har idag drygt 100 000 medlemmar och givare. Vill du läsa mer, bli medlem eller bidra på annat sätt, läs mer här! Dagens steg: Intervju för fred.

Kommentarerna är stängda.
    Picture

    Om 365
    Days for Peace


    365 Days For Peace

    föddes en sensommar-
    dag 2014 ur en längtan
    efter att göra mer,
    göra handfast
    och göra skillnad.


    Uppgiften
    var enkel
    Ett litet steg som på något
    sätt bidrar till fred,
    i 365 dagar.


    Jag som genomfört 365
    Days for Peace
    heter
    Sofia Sivertsdotter.
    Kontakta mig här!


    Mats Engman - AmnestyArkivAlla steg hittar du här
    Intervjuer
    för fred


    Anna Ek - Svenska Freds

    Malin Nilsson - IKFF

    Lena Ag - Kvinna till Kvinna

    Martin Smedjeback - Ickevåldssmedjan

    Mats Engman - Amnesty
    Pia-Lotta Bylund - Prosit
    Syster Maria Katharina -
    Vadstena Kloster
    Karin Utas Karlsson -
    Lärare för fred



    Mats Engman - AmnestyArkiv

    Alla 365 steg
    hittar du här



Arkiv       |       Om 365 Days for Peace      |       Kontakt       |        Hem 

©  Uncopyright  2014 - 2015

Please help spread the word of peace.   May the spirit of peace be with you always.

365daysforpeace.com