One step. One day at a time. 365 days. For Peace.
365 DAYS FOR PEACE

Dag 159 - Intervju för fred

6/2/2015

 
Picture
Foto: Copyright Jasmine Helgemo
Nätverket Prosit är en ideell förening som tar emot förfrågningar om stöd och hjälp från barn, ungdomar och deras familjer. Dessa förfrågningar försöker Prosit lösa med hjälp av personerna i nätverket. Det finns inga begränsingar kring vad en förfrågan kan innehålla men det finns heller inga garantier för att en förfrågan ska bli tillgodosedd.

I dag intervjuar jag Pia-Lotta  Bylund, en av grundarna till Prosit:


Vem är du?

Jag är en 40-årig trebarnsmamma och entreprenör som arbetar med människor på olika sätt, bland annat genom att använda naturen som verktyg. Jag tror på kraften i goda kärleksfulla, handlingar och att vi alla kan göra världen lite bättre genom de val vi gör varje dag. Jag tror att vi mår bra av att ibland rikta vår energi ut från oss själva och göra livet lättare för någon annan. Mitt eget försök att göra just detta ledde till att jag valde att vara med att skapa och driva Nätverket Prosit.

Vad är Prosit?

Nätverket Prosit är en ideell förening som gör skillnad för barn och ungdomar i utsatta situationer i Nordvästra Skåne. Prosit bygger på en nätverksmodell där barnfamiljer i behov av stöd länkas samman med personer som vill hjälpa till. Prosit tar emot konkreta förfrågningar om stöd och hjälp som vi sedan försöker lösa med hjälp av våra nätverkare. Nätverkare blir man antingen genom att sätta upp sin mailadress på Prosits maillista eller gilla vår facebooksida. Man får då information om de förfrågningar som kommer in till Prosit och kan sedan själv välja om, när och på vilket sätt man vill hjälpa till.

Prosit samarbetar med personer som i sitt yrke kommer i kontakt med barn och ungdomar i utsatta situationer, exempelvis socialsekreterare, diakoner och kuratorer. Dessa förmedlare informerar om Prosit när de tror av vi kan göra skillnad. De som söker stöd hos Prosit har därför alla varit i kontakt med någon som i sin profession tipsat om nätverket.


Hur kommer det sig att du startade Prosit?

Prosit började som ett beslut hos mig och två vänner att börja agera på vår önskan om att göra skillnad. Vi hade upptäckt att det i våra privata nätverk fanns många människor med en önskan om att göra något för andra samtidigt som det runt omkring oss i samma stad fanns många människor i behov av stöd och hjälp. Vi funderade på hur vi på ett enkelt sätt kunde mobilisera den vilja att hjälpa andra som fanns bland våra vänner och bekanta.

Prosit skapades då med målet att nätverket, med hjälp av professionella personer, skulle skapa kontakt mellan personer i behov av stöd och personer som vill hjälpa till. Vi skapade en modell där man kan hjälpa till och stötta på olika sätt. Genom Prosit kan man göra skillnad genom att skänka pengar och saker men också genom att bidra med sin tid, kunskap och engagemang. Detta betyder att alla kan hjälpa till på något sätt, vilket var viktigt för oss. Namnet Prosit valdes för att det är latin för ”må det gagna”. Vår förhoppning är att Prosit ska gagna, inte bara de som får stöd utan också de som ger.


Vad innebär ordet fred för dig?

Att alla människors lika värde och lika rättigheter bejakas fullt ut. Att alla människor har en frihet och möjlighet att leva sitt liv som man vill utan rädsla för våld, diskriminering eller utanförskap.  Att de människor som har mycket resurser (ekonomiskt, socialt, intellektuellt  och känslomässigt) väljer att agera på ett sätt som skapar bättre förutsättningar för de som har mindre.

Om du var president för hela världen i 24 h, vilka förändringar skulle du genomföra?

Om jag hade 24 timmar på mig så skulle mitt fokus nog ligga på barns rättigheter. Att se till att Barnkonventionen följs överallt skulle vara en bra början.

Vilka konkreta tips skulle du vilja ge till någon som vill starta ett nätverk eller en hjälporganisation?

  • Börja agera. Alla små steg räknas. Du behöver inte ha en färdig plan för att sätta igång.
  • Väx långsamt. Det är viktigare med dragningskraft än marknadsföring.
  • Bygg på personliga relationer och var trovärdig.
  • Låt de etiska samtalen få ta stor plats.
  • Involvera dina nära och kära. Att tillsammans göra något för någon annan ger en fin gemenskap. Att göra skillnad är ett utmärkt sätt att umgås med släkt, vänner, bekanta och kollegor.

Vad anser du är den största boven till krig i världen?


Egenintressen, maktbegär, sociala orättvisor och intolerans.

Ett stort tack till Pia-Lotta för att du tog dig tid att svara på frågorna och fortsatt lycka till med Prosit (som man kan läsa mer om och engagera sig i här!). Dagens steg: Intervju för fred.

Kommentarerna är stängda.
    Picture

    Om 365
    Days for Peace


    365 Days For Peace

    föddes en sensommar-
    dag 2014 ur en längtan
    efter att göra mer,
    göra handfast
    och göra skillnad.


    Uppgiften
    var enkel
    Ett litet steg som på något
    sätt bidrar till fred,
    i 365 dagar.


    Jag som genomfört 365
    Days for Peace
    heter
    Sofia Sivertsdotter.
    Kontakta mig här!


    Mats Engman - AmnestyArkivAlla steg hittar du här
    Intervjuer
    för fred


    Anna Ek - Svenska Freds

    Malin Nilsson - IKFF

    Lena Ag - Kvinna till Kvinna

    Martin Smedjeback - Ickevåldssmedjan

    Mats Engman - Amnesty
    Pia-Lotta Bylund - Prosit
    Syster Maria Katharina -
    Vadstena Kloster
    Karin Utas Karlsson -
    Lärare för fred



    Mats Engman - AmnestyArkiv

    Alla 365 steg
    hittar du här



Arkiv       |       Om 365 Days for Peace      |       Kontakt       |        Hem 

©  Uncopyright  2014 - 2015

Please help spread the word of peace.   May the spirit of peace be with you always.

365daysforpeace.com