One step. One day at a time. 365 days. For Peace.
365 DAYS FOR PEACE

Dag 19 - Intervjua för fred

19/9/2014

 
Picture
Foto: Svenska Freds
I dag ska ni få träffa Anna Ek, ordförande i Svenska Freds - Sveriges största och världens äldsta fredsförening som har ungefär 8500 medlemmar som är "övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati. Vi arbetar för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker" (från Svenska Freds hemsida).

Ett stort tack till dig Anna - för att du tog dig tid för att svara på frågorna för att inspirera oss, och för att du gör det arbete du gör för en fredligare värld! Vill man bli medlem i Svenska Freds så kan man bli det här. För bara 240 kronor per år eller 20 kronor per månad blir man en fredskämpe! Annas blogg hittar ni här och länkar till lokala föreningar inom Svenska Freds hittar ni här. Dagens steg: Intervjua för fred.

1) Vem är du?


Jag heter Anna Ek och har varit aktiv i Svenska Freds sedan 2002. Sedan 2007 har jag även det viktiga (och roliga!) uppdraget att vara föreningens ordförande, vilket är ett heltidsuppdrag. Jag är föreningens talesperson och leder även styrelsens arbete.

Jag är född och uppvuxen i ett litet samhälle som heter Gantofta, strax utanför Helsingborg, men sedan sju år tillbaka i Stockholm. Jag har pluggat mänskliga rättigheter och statsvetenskap i Lund, bott ett år i Santiago de Chile där jag pluggade spanska och drev en liten restaurangvagn, jag har arbetat som lärarvikarie i NO-ämnen på en högstadieskola, jobbat på industriföretag som gör efterarbete till reklam- och tidningsbranschen, och en hel del annat.

Jag blir förbannad flera gånger i veckan när jag läser i tidningen eller tänker på hur illa människor behandlas och hur många som inte får chansen att leva under fredliga omständigheter. Men jag försöker också se de positiva sakerna runt omkring mig och skrattar faktiskt ganska ofta. Jag spelar fotboll i Korpen i ett lag som Svenska Freds lokalförening i Stockholm har tillsammans med RFSU Stockholm. Det är ett bra sätt att få ut både min glädje och min ilska J Vi heter så klart Love and Peace United.

Fritiden ägnas i övrigt åt att försöka hinna med att läsa alla intressanta böcker som ligger staplade hemma vid sängen (fast högen växer snabbare än vad jag hinner läsa), jag tycker om att gå på konserter, umgås med vänner eller vara ute i naturen. En lång skogspromenad i Grimsta-reservatet i närheten där jag bor är riktigt skön avkoppling.

2) Varför har du valt att arbeta med fredsfrågor?

Jag minns att jag ofta funderade som liten på varför det alltid var krig på TV, men inte i Sverige. Med tiden började jag tänka i banorna av att alla inte har samma förmån och tur som jag själv att ha fått växa upp i fred. Och att jag tyckte det var extremt orättvist. Man kan ju inte hjälpa var man blir född någonstans.

På gymnasiet gick jag naturvetenskaplig linje, men kände inte riktigt att jag fick utlopp för mitt intresse för samhällsvetenskap, internationella relationer, även om jag passade på att läsa språk: franska och spanska. Så jag sadlade om på universitetet. Där minns jag att jag gick och flanerade på biblioteket en dag och såg en bok som verkade intressant. Det var Henrik Westander som skrivit om Boforsaffären och svensk vapenexport. Då fick jag upp ögonen för att Sverige var en så stor vapenexportör och insåg att vi inte alls är så fredliga som jag tidigare trott. Sverige är idag världens största vapenexportör per capita och åttonde största i totala termer.

”Vad fan är det här”, tänkte jag. Så jag ville engagera mig för fredsfrågorna på riktigt, som jag tänkt på så mycket sedan tidigt i livet. Det var en studiekamrat på universitetet som i samma veva lockade med mig till vår lokalförening i Lund. Jag kände väldigt snabbt att det var en förening jag ville engagera mig i. Så många vettiga och rekorderliga människor som alla brann för att jobba för en fredligare värld. Jag har inte ångrat mig för en sekund.

Ju mer man tänker på det desto mer absurt blir det. Krig? Man kan stå och vänta på bussen, vara på väg till skolan eller jobbet eller ligga hemma och läsa en bok. Och så plötsligt trillar det över en – KRIG? Vad håller vi på med? Varje dag som går dödar människor varandra av olika anledningar. Det är ju helt absurt ju mer man tänker på det.

3) Vad anser du är den största boven till krig i världen?

Det finns många bovar till alla krigen i världen. Det är svårt att peka ut en enskild orsak. Politiska maktkamper, avstånd mellan människor, strider över land- och naturtillgångar, sociala och ekonomiska orättvisor, avsaknad av respekt för mänskliga rättigheter och demokrati, militär upprustning och militariserade samhällen, eller en avsaknad av fredskulturer med en tradition av att lösa konflikter med fredliga medel. Och en brist på att planera för fred. Det spenderas så mycket tid på att planera för ett eventuellt krig. Men få planerar för fred.

Det finns också en alltför dålig kunskap om att krig går att förebygga, eller så är det ett tankemönster och en tradition som sitter så djupt rotad att vi tror det är naturligt med krig. Men det är det ju inte alls. Jag brukar ibland tänka på att många blir så förvånade när de bryter ut. Det är ungefär som när världen chockas över ännu en svältkatastrof på Afrikas horn, precis som att det uppstått ur tomma intet. Men det stämmer ju inte. Varken krig eller fred är något som uppstår av sig själv. Det är något vi kan arbeta för och emot, det är tillstånd som vi själva skapar tillsammans.

Sen finns det en bov som inte går att komma ifrån och det är tilltron till att krig löser problem. Det gör de inte. Många ser en väpnad insats som något konkret och handlingskraftigt. Men krig löser inga problem, alltså fortsätter de, som Henrik Tikkanen sa. Det är så många som argumenterar för att vi måste kunna stoppa ett folkmord, vilket vi så klart måste kunna, men alltför få som arbetar förebyggande. Istället används det argumentet som en intäkt för att fortsätta precis som vi alltid gjort. Det är ju en ohållbar och ond cirkel som måste brytas.

En av de allra största orsakerna till att krig bryter ut enligt fredsforskningen är dåliga tidigare fredsavtal, överenskommelser, eller vapenvilor. Om dessa inte har adresserat eller löst grundorsakerna till den väpnade konflikten är det stor risk för att nya krig bryter ut snart igen. Ofta lämnas det civila samhället utanför i fredsförhandlingarna och deras röster marginaliseras helt. Dessa människor lämnas helt i händerna på vad krigsherrarna eller stormaktspolitiken bestämmer, men försöker med sina små medel fortsätta sitt enträgna fredsarbete och förhindra att nya konflikter bryter ut. Dessa fredskrafter måste vi stödja mer och lyfta fram så att det verkligen syns att det tas en massa viktiga fredsinitiativ. För sådana tas hela tiden. Ge freden en chans.

4) Vad innebär ordet fred för dig?

Ordet fred för mig innebär avsaknad av krig, men också att exempelvis kunna vakna upp på morgonen och inte behöva oroa sig över om det finns mat för dagen, att slippa tänka på att du kan bli arresterad för att du lever i en diktatur och har opponerat dig mot regimen, eller att inte bli attackerad på grund av din politiska övertygelse, din sexuella läggning, eller din hudfärg, något som tyvärr är verklighet för många även i demokratier.

5) Vilken är den enskilt viktigaste fredsfrågan enligt dig?

Oj, vad svårt att välja. Men då säger jag så här. ”Den enes bröd, den andres död” – den devisen vill jag inte leva efter. Det är en fullständigt absurd maktkamp. Vi måste ta hand om varandra och se varandra. Vi måste skapa freden tillsammans.

6) Om du blev president för hela världen i 24 timmar, vad skulle du göra?

Jag skulle lägga ner alla militära försvar, smälta ner alla vapen och sen ta pengarna som frigörs till att bekämpa fattigdomen, stödja utveckling och mänskliga rättigheter. Det nersmälta vapenskrotet vet jag inte riktigt vad jag skulle göra med, men jag är alldeles säker på att många andra skulle ha flera goda förslag på det. Sen skulle jag också organisera ett omfattande kulturutbyte mellan människor för att minska avstånden – både de geografiska och de mellanmänskliga. Vi behöver bli mer ödmjuka inför varandra och våra olika livsförutsättningar. Döm inte någon annan förrän du provat på att leva samma liv som dem.

7) Vilka konkreta tips vill du ge någon som vill engagera sig mer för fred?

Spontant vill jag gärna slå ett slag för ett medlemskap i Svenska Freds. Vi har funnits sedan 1883 och är idag Sveriges största och världens äldsta fredsförening. Eftersom vi vill att alla ska ha råd att bli medlem i en fredsorganisation så ligger avgiften på 20 kr per månad, men alla som har råd kan så klart ge en extra gåva också.

Vi har vunnit en rad segrar genom historien, från allt till att se till så att vapenfri tjänst infördes, till att få Sverige att skriva under viktiga nedrustningsavtal om personminor och klustervapen. En av våra grundare, Klas Pontus Arnoldson, fick Nobels fredspris 1908 för sina insatser kring den fredliga unionsupplösningen med Norge 1905, där försvarsivrare i Sverige ville anfalla Norge istället. Det är trots allt bara lite mer än hundra år sedan det höll på att bli krig med ett av våra grannländer, något som många inte tänker på. I dag känns det väldigt avlägset att vi skulle kriga med varandra, men det är värt att påminna sig om historien då och då.

I dag samarbetar vi med fredskrafter i Afghanistan, Burma, Norra Kaukasus och Moldavien. Det finns massor av människor på gräsrotsnivå som mitt i brinnande konflikter försöker stoppa krigen. Det vill vi stödja. Kombinerat med detta arbetar vi med opinionsbildning och påverkan gentemot riksdagen och allmänheten för att se till så att Sveriges bidrag till freden i världen stärks. Att Sverige exempelvis är världens åttonde största vapenexportör går rakt emot dessa ambitioner. Så vi försöker jobba i båda ändarna så att säga. Vi ingår även i ett antal olika internationella nedrustningsorganisationer, där organisationer världen över tillsammans försöka påverka sina respektive regeringar.

Sedan kan man som medlem alltid engagera sig i våra lokalföreningar och intressegrupper. Fyller man så där lite tråkigt ojämnt och redan känner att man har prylar så att det räcker kan man ju inför födelsedagen starta en insamling istället. Det kan man även göra till andra som fyller år. https://www.betternow.org/se/svenska-freds-projekt 

Sedan är det viktigt att fundera över vad man kan göra i sin egen vardag. Tänk inte att du måste rädda hela världen, för då kommer du snart känna att det blir för stort. Men du kanske kan börja prata med din omgivning om fredsfrågorna? Se över var du placerar dina pensionspengar? Kontakta din lokala riksdagspolitiker? Listan kan göras lång och vi tar gärna emot idéer på vad du vill göra för att skapa en fredligare värld!

Kommentarerna är stängda.
    Picture

    Om 365
    Days for Peace


    365 Days For Peace

    föddes en sensommar-
    dag 2014 ur en längtan
    efter att göra mer,
    göra handfast
    och göra skillnad.


    Uppgiften
    var enkel
    Ett litet steg som på något
    sätt bidrar till fred,
    i 365 dagar.


    Jag som genomfört 365
    Days for Peace
    heter
    Sofia Sivertsdotter.
    Kontakta mig här!


    Mats Engman - AmnestyArkivAlla steg hittar du här
    Intervjuer
    för fred


    Anna Ek - Svenska Freds

    Malin Nilsson - IKFF

    Lena Ag - Kvinna till Kvinna

    Martin Smedjeback - Ickevåldssmedjan

    Mats Engman - Amnesty
    Pia-Lotta Bylund - Prosit
    Syster Maria Katharina -
    Vadstena Kloster
    Karin Utas Karlsson -
    Lärare för fred



    Mats Engman - AmnestyArkiv

    Alla 365 steg
    hittar du här



Arkiv       |       Om 365 Days for Peace      |       Kontakt       |        Hem 

©  Uncopyright  2014 - 2015

Please help spread the word of peace.   May the spirit of peace be with you always.

365daysforpeace.com