One step. One day at a time. 365 days. For Peace.
365 DAYS FOR PEACE

Dag 198 - Intervju för fred

17/3/2015

 
Picture
Dags igen för en intervju! I dag landar vi hos "Lärare för fred" och Karin Utas Carlsson, kassör för föreningen som nyligen blivit till nätverk.

Jag lämnar över ordet till Karin:

Vem är du?


Jag heter Karin Utas Carlsson och har varit kassör i Sveriges Lärare för Fred, en yrkesförening för fred som lades ned den 29 nov. förra året men som fortsätter som nätverk med nya ansträngningar för att förbättra hemsidan www.larareforfred.se som i sommar ska öppnas under namnet www.laraforfred.se. 

Jag är visserligen sedan ganska många år med i Lärare för Fred men jag är barnläkare till professionen. Jag har avbrutit det arbetet för att under 10 års tid forska och skriva en doktorsavhandling i pedagogik ”Violence Prevention and Conflict Resolution: A Study of Peace Education in Grades 4-6" (1999, Lärarhögskolan i Malmö, Lunds universitet). Den finns i sin helhet på min hemsida www.tradet.org. Där finns också info om, samt vissa kapitel ur, sådant jag skrivit senare. 

Jag är nu pensionerad som skolläkare i Göteborg. Jag är fortfarande verksam med utvecklingsarbete i skolor, för närvarande framför allt inom fredsrörelsen med planer på att starta ett Fredens Hus i Göteborg. Jag var förra terminen volontär vid Fredens Hus vid Uppsala Slott.

Varför valde du att arbeta med fredsfrågor?

Min mormor var engagerad i missionsarbete i Ryssland enligt den tidens sätt att se (inte mitt precis). Min mor var samhällsengagerad och engagerad i flyktingmottagande (från Latinamerika på den tiden, stämmer med mitt synsätt). Jag har sedan 11 års ålder varit engagerad i samhällsfrågor och hade en plan att resa utomlands Indien, sedan Afrika, för att arbeta men gifte mig i stället och hamnade som barnläkare i Skåne.

Den orättvisa fördelningen av jordens resurser (fattigdomen), kärnvapenhotet och miljöförstöringen förde mig till olika organisationer som jag varit mer eller mindre aktiv i under många år, ja, egentligen från slutet av -70-talet. I samband med mina forskarstudier om konflikter hittade jag så mycket användbart, bl a kopplingen och likheter mellan konflikter på global och lokal nivå, att jag sedan fortsatt med arbete med detta, även som skolläkare i mån av möjligheter. Jag gick från ett internationellt perspektiv, till ett lokalt (vad gäller konflikter) och nu tillbaka till både ett globalt och lokalt.

Vad anser du är den största boven till krig i världen?

En enda ”bov” har jag svårt att besluta mig för. Människors grundläggande behov blir inte tillgodosedda i våra samhällen. Orättvis resursfördelning, Rädslor, Okunskap om konflikters dynamik och konstruktiva hantering, Okunskap om våldsförebyggande. Girighet, Våldsspiraler orsakade av rädsla, aggressioner, okunskap. Man skulle kunna räkna upp ännu mer. Det här med icke tillgodosedda behov kan kanske ses som en sammanfattning av resten.

Vad innebär ordet fred för dig?

För mig är fred motsats till våld, psykiskt, fysiskt, strukturellt och kulturellt våld. Det är alltså mycket mer än frånvaro av krig, det som brukar kallas den negativa freden. Man skapar fred dagligen när man ger utrymme, vänskap, kärlek, empati, medmänsklighet…. - positiv fred.

Vilken är den i särklass viktigaste fredsfrågan enligt dig?

Den viktigaste fredsfrågan handlar om att ändra tänkesättet (förhållningssätt och aktivitet) från maktpolitik till samarbetspolitik (jag har i min avhandling och i allt jag skriver visat tabeller som jämför de här tänkesätten). Så är det förstås också fråga om resursfördelningen i världen. Det går inte heller här att säga bara en sak. Miljöförstöringen är en annan, inkl. kärnvapenhotet.

Om du var president för hela världen i en dag, vad skulle du göra?


Detta är en omöjlig fråga. Man kan inte i ett slag ändra uppifrån-och-ned. Förändring måste komma från djupet. Därför är vår dagliga verksamhet viktig, gräva där vi står, samarbeta, hjälpas åt på alla sätt. Också uppmuntra varandra.

Vilka konkreta tips vill du ge någon som vill engagera sig mer för fred?

Jag skulle inte ge några tips utan att lyssna på vad den personen tänker, önskar och redan gör. Sedan skulle jag gärna dela med mig av det jag kan.

Tack Karin för att du tog dig tid att svara på frågorna och lycka till med ny hemsida och fortsatt arbete. Dagens steg: Intervju för fred.

Kommentarerna är stängda.
    Picture

    Om 365
    Days for Peace


    365 Days For Peace

    föddes en sensommar-
    dag 2014 ur en längtan
    efter att göra mer,
    göra handfast
    och göra skillnad.


    Uppgiften
    var enkel
    Ett litet steg som på något
    sätt bidrar till fred,
    i 365 dagar.


    Jag som genomfört 365
    Days for Peace
    heter
    Sofia Sivertsdotter.
    Kontakta mig här!


    Mats Engman - AmnestyArkivAlla steg hittar du här
    Intervjuer
    för fred


    Anna Ek - Svenska Freds

    Malin Nilsson - IKFF

    Lena Ag - Kvinna till Kvinna

    Martin Smedjeback - Ickevåldssmedjan

    Mats Engman - Amnesty
    Pia-Lotta Bylund - Prosit
    Syster Maria Katharina -
    Vadstena Kloster
    Karin Utas Karlsson -
    Lärare för fred



    Mats Engman - AmnestyArkiv

    Alla 365 steg
    hittar du här



Arkiv       |       Om 365 Days for Peace      |       Kontakt       |        Hem 

©  Uncopyright  2014 - 2015

Please help spread the word of peace.   May the spirit of peace be with you always.

365daysforpeace.com