One step. One day at a time. 365 days. For Peace.
365 DAYS FOR PEACE

Dag 73 - Intervju för fred

12/11/2014

 
Picture
Foto: Copyright Ester Sorri
I dag är det dags för en intervju igen! Jag är så väldigt tacksam för alla er som ställer upp och svarar på mina frågor, det är guld värt. Dagens ängel är Lena Ag, generalsekreterare för stiftelsen Kvinna till Kvinna och även en av dem som var med och grundade stiftelsen fick jag precis veta. :)

Jag lämnar ordet över till Lena som presenterar sig själv och sitt arbete mycket bättre än jag:

Vem är du?


Jag heter Lena Ag och är generalsekreterare för insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna. Kvinna till Kvinna är en kvinnorättsorganisation som tillsammans med partnerorganisationer i konfliktdrabbade områden arbetar för en hållbar fred.

Varför valde du att arbeta med fredsfrågor?

I början av 90-talet var jag en av dem som startade Kvinna till Kvinna. Vi nåddes av rapporter om massvåldtäkter på kvinnor under Balkankriget. Flera av oss hade en bakgrund i fredsrörelsen. Vi vände oss till varandra och sa: ”Vi kan inte som fredsaktivister och feminister se på när detta händer mitt framför våra ögon. Vi måste göra någonting”.

Jag var i Sarajevo under belägringen och träffade många kvinnor. Vi ville veta vad vi kunde göra för att hjälpa till. Kvinnorna efterfrågade solidaritet och stöd, men på den tiden fanns inte kunskapen om att flyktingskap ser olika ut och att kvinnor och män har delvis olika behov.  Kvinnorna vi talade med berättade att det saknades mödrahälsovård i flyktinglägren.  Så vi drog igång en insamling till mobila mödravårdscentraler. Vi skickade ”kvinnopaket” som blev en enorm grej; vi packade tvålar, trosor, bindor och läppstift. Det handlade om att upprätthålla någon form av värdighet, vardag och mänsklighet även under kriget. Det här med läppstift är ett exempel på det.

Erfarenheterna från det arbete vi gjorde då stärkte oss i insikten att kvinnor är oerhört kapabla i krissituationer. De organiserar sig och ser till att mat och förnödenheter kommer fram till lokalsamhället. Men de behöver stöd för att kunna organisera sig och för sina organisationer.

Vad anser du är den största boven till krig i världen?

Kvinna till Kvinnas vision är en värld där det råder hållbar fred byggd på demokrati och jämställdhet mellan kvinnor och män, och där konflikter hanteras med icke militära medel. En värld där mänskliga rättigheter för kvinnor, män, flickor och pojkar respekteras och alla människor kan uppleva trygghet och säkerhet. Där kvinnor har makt och inflytande över beslut och är aktörer i ekonomisk och politisk samhällsutveckling i samma utsträckning som män.

Det är vår vision, för så ser det inte ut i världen idag. Män har mer makt, inflytande och tillgång till resurser än kvinnor. Kvinnor äger till exempel bara en bråkdel av världens tillgångar. En del siffror pekar på så lite som 1 procent. Det finns en systematisk diskriminering där män prioriteras och är överordnade kvinnor. Våra gemensamma idéer, så kallade könsnormer och föreställningar om vad som är manligt och kvinnligt upprätthåller och förstärker detta.

Världen är också alltför militariserad. I ett militariserat samhälle prioriteras militär säkerhet. Investeringar i mänsklig säkerhet som hälsa, utbildning och sociala insatser uteblir ofta. När det finns stor tillgång på vapen så innebär de också allvarliga säkerhetshot mot kvinnor, både i hemmet och på offentliga platser. Men våldet mot kvinnor sker ofta i det privata och förblir därför osynligt. Våldet gör i sin tur att kvinnor får mycket svårare att delta politiskt för att bidra med sina perspektiv och sin konfliktlösning. Och så hamnar vi i en ond cirkel.

Den största boven till denna onda cirkel är att världen sitter fast i en förlegad säkerhetspolitisk analys som bygger på den gamla traditionella idén att det är stater som ska skyddas och att vi löser problem med våld och militär.

De kvinnor vi arbetar med är enligt mig världens modigaste som vågar stå upp mot allt detta och kräva förändring. De är de som står för verkliga lösningar, många gånger förhandlar de fram lokala eldupphör och fredsavtal, samtidigt som de formella förhandlingarna misslyckas. Ändå är det de som kallas naiva och utestängs från att bidra.

Vad innebär ordet fred för dig?

Fred för mig är när alla människor, oavsett könsidentitet klass, etnicitet, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning har samma möjlighet att komma till tals och leva ut sin fulla potential.

Vilken är den i särklass viktigaste fredsfrågan enligt dig?

Det är en jättesvår fråga. Just nu är jag, som många andra, upptagen med att försöka förstå och motarbeta de starka vindar som blåser i Europa och österut, av nationalism, fundamentalism och traditionella värderingar. Dessa vindar är oerhört skadliga för kvinnors rättigheter, det har vi sett inte minst under våra år på Balkan. Våra samarbetsorganisationer över hela världen vittnar om att traditionella könsroller och en konservativ syn på familjen står i vägen för att skapa ett verkligt jämställt samhälle. Samtidigt gör nationalisterna sitt bästa för att cementera dessa.

På samma sätt är det svårt att inte dröja sig kvar i Mellanöstern nu, där fundamentalister som IS håller på att skapa ett helvete på jorden, inte minst för kvinnor. Nyligen nåddes vi av beskedet att en framstående jurist och feminist mördats i Irak. Hon hade återvänt till sitt hem en sista gång för att samla ihop sina identitetshandlingar. Hon förberedde en flykt ut ur landet men hann inte undan IS. Hon är inte den första, och lär inte bli den sista. Och återigen är det ingen som lyssnar på de som försöker nå ut med andra lösningar på konflikten och behov som osynliggörs!

Men mitt i allt som är mörkt så är det just arbetet med våra partners, kvinnorättsförsvarare från ett femtontal länder, som gör att jag och vi alla på Kvinna till Kvinna känner att vårt arbete är så viktigt. Jag hörde nyligen en känd författare säga att feminismen är den enskilt viktigaste faktorn för utvecklingen det senaste decenniet, I couldn’t agree more. Det är ju de här kvinnorna som har möjligheten att förändra världen!

Om du var president för hela världen i en dag, vad skulle du göra?

Ge alla kvinnor och flickor i hela världen samma makt och rättigheter som pojkar och män. Ge alla samma möjligheter att utvecklas som individer, samma rätt till säkerhet och skydd, och samma rätt att påverka, oavsett vem de är. Jag tror inte världen skulle vara perfekt efter det, men väldigt mycket bättre och med väldigt många fler som kan bidra med sina idéer och sin kunskap när beslut ska fattas.

Vilka konkreta tips vill du ge någon som vill engagera sig mer för fred?

Gör det bara! Träffa andra, diskutera, lär er mer. Ett sätt är till exempel att engagera sig som informatör för Kvinna till Kvinna. Det finns grupper i olika delar av landet. De gör ett superviktigt jobb med att informera om vårt arbete och varför det är så viktigt att stötta just kvinnors organisering i konfliktdrabbade områden! http://kvinnatillkvinna.se/om-kvinna-till-kvinna/engagera-dig/

Hoppa över take away kaffet en vecka och skänk pengarna du sparar till världens modigaste kvinnorättsaktivister. Vi kallar dem #femdefenders. http://kvinnatillkvinna.se/femdefenders/

Ge bort en julklapp som kommer någon annan till del. Det finns fantastiskt många exempel. Från Kvinna till Kvinna kan du ge bort Förändring, Frihet eller Fred. En julklapp som verkligen gör skillnad! http://kvinnatillkvinna.se/stod-oss/jul/

Sök efter andra informationskällor. På vår hemsida finns blogginlägg som berättar en annan sida av konflikter än den du får se i tv och radio. Stå sedan upp för dem som inte får komma till tals. Det är lika viktigt att gå på en demonstration som att föra det samtalet varje dag, med dina vänner, din familj och kollegor. Vår utrikesminister har utlovat en feministisk säkerhetspolitik, och det ser vi fram emot! Vi ska hålla henne till svars, men också hålla samtalet igång så att det finns stöd och förståelse för politiken. Det är bara att sätta igång, jag vet att förändring är möjligt!

Ett stort tack till Lena för inspiration och konkreta tips för att göra skillnad! Jag kommer i dag att läsa mer i mediabank och informationsmaterial på Kvinna till Kvinnas hemsida och undersöka vilken julklapp som ska inhandlas framöver. Dagens steg: Intervju för fred.



Kommentarerna är stängda.
    Picture

    Om 365
    Days for Peace


    365 Days For Peace

    föddes en sensommar-
    dag 2014 ur en längtan
    efter att göra mer,
    göra handfast
    och göra skillnad.


    Uppgiften
    var enkel
    Ett litet steg som på något
    sätt bidrar till fred,
    i 365 dagar.


    Jag som genomfört 365
    Days for Peace
    heter
    Sofia Sivertsdotter.
    Kontakta mig här!


    Mats Engman - AmnestyArkivAlla steg hittar du här
    Intervjuer
    för fred


    Anna Ek - Svenska Freds

    Malin Nilsson - IKFF

    Lena Ag - Kvinna till Kvinna

    Martin Smedjeback - Ickevåldssmedjan

    Mats Engman - Amnesty
    Pia-Lotta Bylund - Prosit
    Syster Maria Katharina -
    Vadstena Kloster
    Karin Utas Karlsson -
    Lärare för fred



    Mats Engman - AmnestyArkiv

    Alla 365 steg
    hittar du här



Arkiv       |       Om 365 Days for Peace      |       Kontakt       |        Hem 

©  Uncopyright  2014 - 2015

Please help spread the word of peace.   May the spirit of peace be with you always.

365daysforpeace.com